• Nuferi in Delta Dunarii
    Delta Dunarii

Atractii ale Deltei Dunarii

Pe intinsul Deltei Dunarii sunt peste 4000 km patrati de rezervatii naturale, cele mai multe permanente dar si temporare.


Atractii turistice

Pe intinsul Deltei Dunarii sunt peste 4000 km patrati de rezervatii naturale, cele mai multe permanente dar si temporare. Cele mai cunoscute dintre ele sunt:

Rezervatiile forestier: Padurea Letea - "Hasmacul Mare", Padurea Caraorman.

Acestor rezervatii li se adauga si altele de mare interes zoologic: Lacul Saraturi, Insula Popina si multe altele. Lacul Saraturi se afla in rezervatia naturala Saraturi, aflata in vecinatatea comunei Murighiol, o localitate situata la 28 de km de Tulcea, la sud de bratul Sf. Gheorghe, pe tarmul de sud-vest al lacului cu acelasi nume.

Lacul Murighiol

Lacul Murighiol inseamna "Lacul violet" in limba turca, denumire ce provine de la culoarea apelor bogate in saruri si cu namol mineralizat. Comuna Murighiol este vizitata si de turisti in scopuri terapeutice nu numai pentru frumusetea peisajului, linistea zonei si pasiunea pentru pescuit.

Insula Popina

Insula Popina este situata pe Lacul Razim, avand o natura calcaroasa si o suprafata de cca 102,5 ha si o inaltime maxima de 47 m, a fost declarata rezervatie naturala.

Periteasca - Bisericuta - Gura Portitei

Periteasca - Bisericuta - Gura Portitei este un punct turistic deosebit de atragator conferit de legatura care se face intre apele marii si cele ale complexului Razim - Sinoe; cei peste 200 m ale deschiderii naturale ale Portitei au fost astupati cu zeci de tone de calcare aduse de la Capul Dolosman. Aici este o cherhana si un popas turistic unde bineinteles se servesc numeroase preparate din peste inclusand si celebrul bors de peste lipovenesc. Periteasca - Bisericuta - Gura Portitei este rezervatie ornitologica, intinzandu-se pe aprox. 4000 ha un potrivit pentru existenta pasarilor obisnuite cu o salinitate mare a mediului si este un popas pentru pasarile calatoare si, bineinteles, un motiv in plus pentru turisti sa vina sa viziteze acest loc deosebit.

Rosca - Buhaiova - Hrecisca

Rosca - Buhaiova - Hrecisca puncte de reper ale perimetrului celor 12.000 de hectare localizate în depresiunea Matita din nordul Marelui M (bratul Sulina). Lacul Rosca, Merhei si o îmbinare de ghioluri, mlastini stuficole, plauri gazduiesc mari colonii de pelicani, egrete, stârci, tiganusi, lopatari.

Sf. Gheorghe - Palade - Perisor - Zatoane

Sf. Gheorghe - Palade - Perisor - Zatoane se întinde în sudul comunei Sfântu Gheorghe pe cca 21.000 de hectare limitrofe litoralului. Este o succesiune de grinduri cu lacuri izolate, zone mlastinoase, ape fluviale si salmastre, balti nisipite, stuf, traversate de dune paralele. Lacurile Zatoane, în special, sunt locuri de pasaj, de popas si de clocit pentru lebedele mut, stârcii albi, rosii si galbeni, tiganusi, lopatari. Insula Sacalin este o insula aparuta in anul 1897, la sud de varsarea Bratului Sf.Gheorghe avand o suprafata de aproximativ 500 ha. Teritoriul insulei, candva fragmentat in mai multe insulite, loc de refugiu al pasarilor, este inglobat in Rezervatia naturala ornitologica Sf.Gheorghe-Palade-Perisor-Zatoane.

Padurea Caraorman

Padurea Caraorman inseamna in limba turca "Padurea Neagra" nume ce provine de la vegetatia bogata si de stejarii cu ramuri dese ce o alcatuiesc si care intind pe o suprafata de 3000 ha. Aceasta padure este formata din stejari pe un teren de nisip de origine marina. Lianele care se gasesc in Padurea Caraorman sunt lungi de 25 m, au o origine mediteraneana si sunt unice in Europa dandu-i un aspect subtropical tinand cont ca aici se mai intalnesc si alte plante agatatoare cum ar fi: vita de vie salbatica, iedera, hameiul, curpenul. Tot aici in aceasta padure minunata gasim arbori de diferite specii, unii dintre ei fiind raritati in Europa si chiar in lume: stejari cu inaltimi de peste 25 m, ulmi, salcii, plopi albi si negri, arini, frasini pufosi. In Padurea Caraorman intalnim locuri deosebite cum ar fi Fantana Vanatorilor unde putem vedea un stejar vechi de 400 de ani cu o circumferinta a trunchiului de 4 m, stejar care a fost de numit Stejarul ingenuncheat datorita ramurilor ce s-au intins pe pamant. Stejarul ingenuncheat face parte integranta din peisajul mirific al Padurii Caraorman si implicit din peisajul unic al Deltei Dunarii. Padurea Caraorman este protejata de lege fiind declarata monument al naturii.

Padurea Letea

Padurea Letea este padurea-monument aflata la 7 km sud de comuna Periprava (bratul Chilia). S-a dezvoltat pe grindul cu acelasi nume, în fasii (hasmacuri); prezinta plante cataratoare de origine mediteraneana, sub forma lianelor, între arbori specifici - stejari brumarii (seculari de peste 25 m înaltime), gârnita, ulm, arin, plop alb si negru, salcie, frasin pufos (raritate botanica). Adaposteste vulturi codalbi, serpi si vipere.

In partea de vest a satului Caraorman, la aproximativ 500 de m de acesta, se afla dune de nisip foarte fin, care pot fi intalnite doar in trei locuri in Europa. Herodot si Polybiu amintesc in scrierile lor de mari acumulari de nisip la gurile Dunarii ("un banc de nisip de aproape 1000 de stadii (167 Km) la o departare de uscat cale de o zi." - Polybiu). Aceste dune de nisip din Caraorman sunt asezate transversal pe directia de curgere a Dunarii si impreuna cu cele din Letea reprezinta portiuni din cordonul initial ce a blocat golful Tulcea, transformandu-l intr-o laguna, care ulterior s-a colmatat si a dat nastere Deltei Dunarii. Dunele de nisip de origine marina au inaltimi de pana la 7-9 m si sunt semimobile, vantul transportand nisipul si grupandu-l in jurul plantelor mai putenice.


Back to top